Lege ruimte Supervisie en Intervisie

(Begeleide) intervisie vindt plaats in een groep van 6 - 10 personen.
Supervisie kan individueel plaatsvinden of in een klein groepje.
Beide zijn leermethodes waarbij je op grond van je eigen ervaringen meer inzicht krijgt in je eigen drijfveren, wensen, normen en gedragspatronen. Door in een groep hiermee bezig te zijn leer je door en met anderen. Over jezelf, maar ook hoe je dit proces bij jezelf en bij anderen kunt stimuleren. Herkenning geeft vaak troost en verschillen in inzicht en gedrag vergroten het perspectief van de groepsleden.

Mijn rol als coach is dit proces te stimuleren door én een voorbeeld te zijn in hoe je dit doet én het elkaar bevragen te stimuleren.
De groepsleden kennen elkaar soms van tevoren al wel, maar werken bij voorkeur niet samen. Dit is een voorwaarde om individuele problemen veilig te kunnen uitdiepen. Dat gaat zover als degene die het betreft zelf wil en zolang het ook zinvol is voor de andere groepsleden. Mijn taak is het om dit te helpen bewaken.

Intervisie kan ook zonder begeleiding. De rol van de begeleider is dan om de groep op weg te helpen om na een aantal bijeenkomsten zelfstandig verder te kunnen.

Thema´s voor supervisie en intervisie zijn bijvoorbeeld: lastige situaties met patiënten of collega´s, leiding geven, samenwerken, omgaan met grenzen, energiek blijven in het werk.
Meer lezen