Lege ruimte

Na het oprichten van ‘Fokkema Coaching en Advies’ in 2008 ben ik naast mijn werk als huisarts een uitgebreide opleiding tot coach en supervisor gaan volgen bij het NHG (Nederlands Huisarts Genootschap). Hier heb ik geleerd hoe je individuele begeleiding van mensen op verschillende manieren meer diepgang kunt geven. In de jaren erna volgden andere scholingen: Onder andere teamcoaching, begeleiding bij chronische stress (methode Chronische Stress Reversal, CSR), mindfulness based cognitive therapy (MBCT) en oplossingsgerichte begeleiding en ik doe nog steeds mee aan een doorlopende training in Deep Listening (ACDL, Awareness Centered Deep Listening).

Verder heb ik als groepsbegeleider en docent bij de huisartsopleiding in Groningen geleerd hoe je mensen in een groep stimuleert bij hun professionele ontwikkeling en hun eigen persoonlijkheid als professional. En als hoofd van diezelfde opleiding hoe je leiding geeft aan en samenwerkt met een team bevlogen vakmensen.
Naast onderwijs in effectief communiceren heb ik workshops gegeven in motiverende gespreksvoering en (preventie van) burn-out.
Met mijn andere werk ben ik gestopt, maar ik begeleid nog steeds met veel plezier individuele cliënten bij mij thuis en intervisiegroepen en teams op locatie.

Hoe het begon